Srovnání ChatGPT a ClaudeAI - kdo je lepší v AI zákaznické podpoře?


Chatbot talking with human on summer evening

Očekávání v oblasti zákaznického servisu se radikálně změnila, zákazníci požadují rychlé, efektivní a personalizované odpovědi nepřetržitě 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Vstupte do říše umělé inteligence (AI), která revolučně změnila způsob, jakým firmy komunikují se svými zákazníky.

AI poháněné chatboty a virtuální asistenti zvládají široké spektrum úkolů zákaznického servisu, od odpovídání na často kladené otázky po řešení složitých dotazů, čímž zvyšují spokojenost zákazníků a loajalitu a snižují provozní náklady.

Na čele této technologické evoluce stojí zatím dva významní konkurenti: ChatGPT se svými velkými jazykovými modely (LLMs) GPT-3.5 a GPT-4, a Anthropic se svými různorodými modely Claude - Opus, Sonnet a Haiku. Tyto modely AI předefinují zákaznický servis a nabízejí unikátní schopnosti, které vyhovují různým potřebám firem i zákazníků.

Konkurenti

ChatGPT (GPT-3.5 a GPT-4), vyvinutý OpenAI, se ukázal jako silný nástroj v AI krajině. S GPT-3.5 byli uživatelé seznámeni s pokročilou úrovní porozumění a generování textu podobného lidské řeči, schopný odpovídat na otázky, psát eseje a dokonce skládat poezii. Tento model byl významným krokem vpřed oproti svým předchůdcům, nabízel lepší soudržnost v delších konverzacích a lepší pochopení složitých instrukcí.

Zde je tutoriál jak si zařídit OpenAI API klíč pro používání ChatGPT v Chaterimo.

Evoluce pokračovala s GPT-4, který zdokonalil schopnosti GPT-3.5 a dosáhl nových výšin. GPT-4 nejenže vylepšil jazykovou finesu a porozumění svého předchůdce, ale také se pyšnil zvýšenou faktickou přesností a jemnějším pochopením uživatelských pokynů. Schopnost GPT-4 rozumět a generovat text na základě obrázků (obrázek na text) dále rozšířila jeho užitečnost, což z něj činí univerzální nástroj pro širokou škálu scénářů zákaznického servisu.

ClaudeAI (Opus, Sonnet, Haiku) představuje sadu modelů, každý navržený s konkrétními silnými stránkami pro různé aspekty interakce a zapojení zákazníků. Opus, vlajkový model, je oslavován pro svou schopnost rozumět a generovat přirozené jazykové odpovědi, které nejsou jen přesné, ale také bohaté na kontext, což jej činí ideálním pro řešení složitých interakcí se zákazníky. Sonnet je na druhou stranu navržen pro firmy, které dávají přednost rychlosti a efektivitě. Nabízí rychlé, stručné odpovědi, ideální pro prostředí živého chatu, kde je čas podstatný. Haiku je známý svou stručností a vtipem, poskytuje odpovědi s kreativním zvratem, které mohou být obzvláště zajímavé v marketingu nebo když je potřeba lehký dotek.

Každý model v arzenálu ClaudeAI přináší něco jedinečného, od hloubky a porozumění Opusu po rychlost Sonnetu a kreativitu Haiku, nabízející firmám řadu možností, jak přizpůsobit svůj zákaznický servis.

Také se podívejte, jak nastavit Anthropic API klíč pro použití Claude v Chaterimo.

Kritéria porovnání

Při výběru nejlepšího modelu AI pro zákaznický servis musí firmy zvážit několik klíčových faktorů. Zde se ponoříme do tří klíčových aspektů: ceny, rychlosti a online recenzí, které kolektivně ovlivňují efektivitu, nákladovou efektivitu a celkovou spokojenost v interakcích se zákazníky.


1. Ceny

ChatGPT (GPT-3.5 a GPT-4): OpenAI poskytuje vrstvený cenový model pro ChatGPT, přičemž GPT-3.5 a GPT-4 mají odlišné cenové struktury. GPT-3.5, jako starší, je typicky méně nákladný, což jej činí cenově dostupnou možností pro startupy a malé firmy. GPT-4, s jeho pokročilými schopnostmi, je dražší, ale nabízí více hodnoty při zvládání složitých interakcí. Obě verze nabízejí předplatné s zahrnutými měsíčními požadavky a dalšími poplatky za další použití. Tato flexibilní cenová struktura umožňuje firmám škálovat své operace podle poptávky.

ClaudeAI (Opus, Sonnet, Haiku): Ceníky ClaudeAI modelů se mohou lišit v závislosti na konkrétním modelu a objemu použití. Podobně jako ChatGPT, modely Claude nabízejí různé modely na základě složitosti úkolů a objemu interakcí, což umožňuje firmám vybrat plán, který nejlépe vyhovuje jejich potřebám a rozpočtu. Obecně platí že Opus má schopnosti GPT-4, a Sonnet zase GPT-3.5.

Naše testovací výsledky: Chaterimo testovalo GPT-3.5 pro svůj zákaznický servis po dobu 3 měsíců, celkově zvládalo odbavit několik dotazů denně, a měsíční fakturace za GPT-3.5 nepřesáhla 5 dolarů. Při testování GPT-4 cena vzrostla mnohem více (až čtyřikrát více ve srovnání s GPT-3.5). Je třeba dodat, že odpovědi byly v některých případech mnohem lepší a model byl schopen si poradit s komplexními otázkami. Podobný výsledek byl pozorován při testování Claude Sonnetu a Opusu. Sonnet měl mírně nižší ceny než GPT-3.5 a Opus byl cenově mírně nižší než GPT-4 při zachování stejných komplexních odpovědí.


2. Rychlost

ChatGPT (GPT-3.5 a GPT-4): verze GPT-3.5 se pyšní impozantní rychlostí, poskytuje odpovědi během několika sekund. Rychlost se může lišit v závislosti na složitosti dotazu a zatížení serveru v době požadavku. GPT-4 má nicméně pomalejší dobu odpovědi pro složité dotazy ve srovnání s GPT-3.5, přestože zpracování odpovědí od tohoto modelu je sofistikovanější.

ClaudeAI (Opus, Sonnet, Haiku): Modely ClaudeAI jsou navrženy s důrazem na rychlost, zajišťují rychlé interakce, které drží krok s očekáváními zákazníků. Sonnet je zvláště optimalizován pro rychlou odezvu, což jej činí ideálním pro zákaznické chaty. Skutečná rychlost může záviset na několika faktorech, včetně použitého modelu (Opus, Sonnet nebo Haiku) a aktuálního zatížení serverů ClaudeAI.

Naše testovací výsledky: Během našeho testování si lidé nikdy nestěžovali na rychlost s GPT-3.5 a Claude Sonnet. S GPT-4 a Claude Opusem se někdy stalo, že lidé opustili stránku (chat) dříve, než AI dokončila psaní odpovědi na jejich dotaz – toto se stávalo obvykle při velmi složitých otázkách, které trvali i 10+ sekund.


3. Online recenze

ChatGPT (GPT-3.5 a GPT-4): Online recenze u ChatGPT GPT-3.5 a GPT-4 jsou obecně pozitivní, uživatelé chválí jejich pokročilé konverzační schopnosti a lidskou kvalitu jejich odpovědí. GPT-4 zvláště získává uznání za svou zlepšenou přesnost a širší znalostní základnu. Některá kritika se točí kolem občasných nedorozumění, ignorování systémových výzev nebo irelevantních odpovědí, i když tyto problémy jsou méně časté u GPT-4.

ClaudeAI (Opus, Sonnet, Haiku): Modely ClaudeAI dostávají vysoké hodnocení za jejich lidské interakce a schopnost udržet angažované a dynamické konverzace. Uživatelé oceňují kretivní odpovědi, které se zdají personalizované a promyšlené. ClaudeAI občas ignoruje systémové výzvy nebo generuje obsah na základě halucinací, což může být problematické ve scénářích zákaznického servisu, kde je kritická přesnost a dodržování pokynů.

Naše testovací výsledky: Během našeho testování jsme nepozorovali významné rozdíly v chování. Modely byly schopné reagovat velmi přesně. Nicméně u ClaudeAI (Sonnet) jsme pozorovali několik případů AI halucinací, kde například model hlásil neexistující recenze od společností, se kterými daná firma neměla žádné obchodní vztahy, a takové recenze ani nebyly v databázi znalostí.


Prozkoumejte vývoj a schopnosti moderní umělé inteligence v zákaznickém servisu v našem podrobném článku. Popisujeme zde cesty od jednoduchých skriptovaných chatbotů k pokročilým modelům AI, jako jsou ChatGPT a ClaudeAI, a diskutujeme o jejich roli v revoluci e-commerce a webových interakcí. Dozvíte se více o jejich potenciálu pro personalizaci komunikace a zefektivnění zákaznických služeb.


4. Délka kontextu

ChatGPT (GPT-3.5 a GPT-4): GPT-3.5 prokázal významné zlepšení ve zvládání delších kontextů ve srovnání se svými předchůdci, což mu umožnilo udržet soudržné konverzace. Avšak občas se potýká s problémy v diskuzi, kde je klíčové udržení kontextu. GPT-4 dramaticky posunul schopnost zvládat rozšířené konverzace, s významným zvýšením udržování kontextu v dlouhých dialogech a porozuměním nuancovaným nebo složitým dotazům zákazníků. To činí GPT-4 mimořádně vhodným pro složité interakce se zákazníky, které vyžadují porozumění detailního popisu nebo komplexního problému.

ClaudeAI (Opus, Sonnet, Haiku): Modely ClaudeAI, zejména Opus, jsou navrženy s důrazem na porozumění a udržování dlouhého kontextu v konverzacích. To jim umožňuje efektivně zvládat dlouhé a složité dialogy, čímž zajistí, že interakce se zákazníky zůstávají relevantní a personalizované v průběhu času. I když Sonnet a Haiku jsou také schopné zvládat rozšířené konverzace, jejich designové priority (rychlost a kreativita) mohou ovlivnit jejich výkon ve složitějších nebo dlouhých interakcích ve srovnání s Opusem.

Naše testovací výsledky: Co se týče délky kontextu, modely Claude vynikají. Nicméně obecně je lepší vybudovat menší a vysoce kvalitní znalostní bázi, než ji zaplňovat zbytečnými informacemi. Tento krok urychlí myšlenkový proces jakéhokoliv AI modelu, zpřesní odpovědi a sníží náklady na interakce s AI. Výsledkem bude, že váš AI zákaznický servis bude vždy efektivní.


5. Lidské odpovědi

ChatGPT (GPT-3.5 a GPT-4): Modely ChatGPT, zejména GPT-4, jsou známé generováním odpovědí, které úzce napodobují lidské vzory konverzace. To zahrnuje použití přirozeného jazyka, vhodných tónů a kontextového porozumění, které zlepšuje zákaznickou zkušenost. Přechod od GPT-3.5 k GPT-4 zahrnuje zlepšení v jemnosti, nuanci a schopnosti vyjadřovat empatii, což činí interakce autentičtějšími a více lidskými.

ClaudeAI (Opus, Sonnet, Haiku): ClaudeAI je často vyzdvihován za jeho výjimečně lidské interakce. Jeho modely mají tendenci poskytovat odpovědi, které nejenže zodpovídají dotaz uživatele, ale dělají tak s úrovní kreativity a osobnosti, která úzce připomíná lidskou konverzaci. Tento "lidský dotek" může být zvláště účinný v zákaznickém servisu, kde jsou empatie a porozumění klíčové, i když to občas přináší nevýhody, jako je odchýlení se od systémových pokynů nebo vytváření imaginativního obsahu.

Naše testovací výsledky: Během testování jsme si všimli, že GPT-3.5 poskytoval velmi přímé a jasné odpovědi. Podle našeho názoru byl model GPT-4 informativnější a detailnější. Co se týče Claude Sonnet a Opus, podle našeho názoru jsou lepší v napodobování lidské komunikace, což celou interakci činí mnohem více lidskou ve srovnání s modely GPT. Claude Sonnet byl schopen velmi rychle poskytnout informativní a detailní odpovědi a vedl komunikaci po celou dobu bez opakování vět, vždy se dokázal vyjádřit více než ony, velmi podobně jako člověk.


6. Dodržování systémových pokynů

ChatGPT (GPT-3.5 a GPT-4): Obě verze, GPT-3.5 i GPT-4, prokazují silné dodržování systémových pokynů, porozumění a jednání v rámci omezení a rolí definovaných uživateli. To je činí spolehlivými pro strukturované scénáře zákaznického servisu, kde musí být dodrženy konkrétní výsledky nebo procesy. Případy ignorování systémových pokynů nebo generování nesouvisejícího obsahu jsou poměrně vzácné, zejména u GPT-4, který má lepší porozumění složitým pokynům.

ClaudeAI (Opus, Sonnet, Haiku): Ačkoli ClaudeAI exceluje v lidských odpovědích, projevil tendenci občas přehlížet systémové pokyny nebo generovat informace, které neexistují. Toto chování může představovat výzvy v nastavení zákaznického servisu, kde je klíčová přesnost a dodržování pokynů. Problém zdánlivě pramení z důrazu na vytváření angažujících, lidských interakcí, které mohou někdy vést k příliš kreativním odpovědím, které se odchylují od původního záměru uživatele.

Naše testovací výsledky: Jak jsme již zmínili, někdy je otázka položena takovým způsobem, že model (ať už GPT nebo Claude) má tendenci buď ignorovat, nebo částečně ignorovat systémová nastavení. U modelů Claude, jak jsme již výše napsali, je vyšší počet halucinací v odpovědích. Nicméně jsme přesvědčeni, že modely budou nadále vylepšovány a že takové případy budou ubývat.

Závěr

Evoluce a nasazení velkých jazykových modelů (LLMs) ve zákaznickém servisu ukázaly pozoruhodný pokrok, nabízejí nuancované interakce, které mohou významně zvýšit spokojenost zákazníků a provozní efektivitu. Z testovacích výsledků a komparativní analýzy cen, rychlosti, online recenzí, délky kontextu, lidských odpovědí a dodržování systémových pokynů vyplývá několik závěrů:

  • Nákladová efektivita vs. pokročilé schopnosti: GPT-3.5 se jeví jako nákladově efektivní řešení pro startupy a menší firmy, poskytuje rychlé a přímé odpovědi. Avšak GPT-4, přestože je dražší, nabízí podrobnější a informativnější odpovědi, což jej činí cennou možností pro zvládání složitých interakcí se zákazníky. Modely ClaudeAI, zejména Sonnet, představují vyváženou volbu, s cenovými a schopnostními parametry, které jsou mezi GPT-3.5 a GPT-4, nabízejí rychlé a nuancované odpovědi.
  • Rychlost a efektivita: GPT-3.5 a Claude Sonnet vynikají v poskytování rychlých odpovědí, což je zásadní pro udržení angažovanosti zákazníků v reálném čase. GPT-4 a Claude Opus, i když někdy pomalejší, nabízejí hloubku ve svých odpovědích, která může být klíčová pro složité dotazy, ale může riskovat ztrátu angažovanosti zákazníků, pokud odpovědi nejsou včasné.
  • Lidské interakce: Modely ClaudeAI excelují v napodobování lidských interakcí, poskytují odpovědi, které nejsou jen přesné, ale také angažující a empatické, úzce připomínající lidskou konverzaci. To kontrastuje s přímějšími odpověďmi GPT-3.5 a detailními, i když někdy méně bezprostředními, odpověďmi GPT-4.
  • Porozumění kontextu: Vynikající výkon ClaudeAI v zvládání dlouhých a složitých dialogů zdůrazňuje jeho sílu v udržování kontextu při rozšířených interakcích. GPT-4 rovněž ukazuje významné zlepšení ve zvládání rozšířených konverzací, což činí obě sady modelů vhodnými pro složité scénáře zákaznického servisu.
  • Dodržování systémových pokynů: Ačkoli všechny modely prokazují schopnost dodržovat systémové pokyny, případy ignorování nebo částečného ignorování těchto pokynů - zejména v ClaudeAI - zdůrazňují trvající výzvu vyvažování kreativních, angažujících odpovědí s potřebou přesnosti a dodržování pokynů.
  • Nepřetržité zlepšování: Pozorování halucinací a občasných nepřesností, zejména u modelů ClaudeAI, poukazuje na oblasti pro zlepšení. Nicméně přesvědčení, že tyto modely budou nadále vylepšovány, naznačuje slibnou trajektorii směrem k ještě sofistikovanějším a spolehlivějším řešením zákaznického servisu.

Souhrnně řečeno, výběr správného modelu AI pro zákaznický servis vyžaduje vyvážení různých faktorů, včetně nákladů, rychlosti, složitosti interakcí se zákazníky a hodnoty lidského zapojení. Modely GPT a ClaudeAI nabízejí škálu možností, které vyhovují různým podnikatelským potřebám a strategiím zákaznického servisu. Nepřetržité zdokonalování těchto technologií pravděpodobně ještě zvýší jejich účinnost a efektivitu.


Copyright © Chaterimo

about-icon